Planiranje osmjeha i Smile Makeover

Individualno planiranje osmjeha je nova, umjetnička grana stomatologije kojom se uz pomoć fotografija, modela zubi i računalnog crtanja dizajnira novi pacijentov osmjeh, sa pronalaženjem optimalnog oblika,boje i veličine zuba koji bi tom pacijentu odgovarao.

Naši zubi, osim što nam služe za žvakanje hrane, dramatično utječu na naš izgled i sliku koju imamo o sebi. Lijep osmjeh, pravilno usklađen s licem, pomaže nam da izgledamo mladenački, svježe i prirodno i podiže samopouzdanje.

U dizajniranju dentalnih restauracija postoji nekoliko principa po kojima se kreira estetski osmjeh. Jedna od smjernica je središnja linija lica, koja bi se trebala podudarati s središnjom linijom zubi da bi se stvorio simetričan osmjeh. Linija koja povezuje rubove prednjih zubi trebala bi biti paralelna s linijom koja povezuje zjenice oka. Poštujući ove smjernice možemo kreirati restauracije koje će biti u harmoniji s ostatkom lica i stvoriti prekrasan, prirodan osmjeh.

Osim ovih osnovnih smjernica, za određivanje oblika, boje, transparencije i položaja zubi potrebno je uzeti u obzir pacijentove individualne karakteristike lica, tena, očiju, cjelokupne figure i prema tim parametrima uskladiti protetske restauracije kako bi dobili potpuno prirodan izgled.

U ovaj proces je uključen stomatolog, zubni tehničar i što je najvažnije – sam pacijent koji, uz jasnu vizualizaciju uz pomoć računalnog programa, sudjeluje svojim željama i sugestijama u kreiranju boje, oblika, smještaja novih zubi, a time i estetike cijelog lica. Osim slikama, moguće je i privremenim protetskim radovima pacijentu zorno dočarati budući, novi izgled zubi, što ne ostavlja mjesta iznenađenjima i omogućuje predvidljiv ishod protetske terapije.

Rijetke su osobe koje se mogu pohvaliti savršeno izbalansiranim prirodnim osmjehom u kojem zubi igraju glavnu ulogu.

Mnogi želeći upravo to pribjegavaju drugim rješenjima gdje traže pomoć stručnih timova koji se bave time.

U našem centru IDC Ružević postoji upravo ekipa stručnjaka koja ima za cilj pronaći Vaš optimalni oblik, veličinu i boju budućih zuba putem najsuvremenijih kompjuterskih metoda uvažavajući Vašu specifičnost i individualnost.

Pronalaženje idealnog osmjeha podrazumijeva kompjutorski prikaz budućih zuba uz pomoć Vaših starih fotografija, razmišljanja pacijenata, njihovih želja i modela postojećih zuba.

Stručnom analizom predviđa se konačno rješenje koje se pacijentu nudi kroz privremene protetske radove.

Na taj način pacijent dobiva mogućnost procjene samoga rada i može uticati na sve njegove parametre do momenta potpunog zadovoljstva.

Želje pacijenta su ravni svijetli zubi bez razmaka, sa proporcionalnim osmijehom u idealnom odnosu zuba prema zubnom mesu, usnicama i cijelom licu.
Za „ savršeni osmijeh „ često je potrebno tretirati ne samo zube nego i zubno meso i usnice.
Često se radi produljenje kliničke dužine zuba a to je najučinkovitije uraditi uz pomoć Lasera, vrlo brzo, bezbolno i bez ikakvih trauma. U našem je Centru Laser svakodnevnica.

Stare krunice ili protetski radovi, diskolorirani zubi, stari ispuni i nezadovoljavajući oblik, položaj i boja zuba te nedostatak zuba najčešći su razlozi nezadovoljstva pacijenta.

OBLIK I VELIČINA ZUBA. Oblik, dužina i širina zuba prilagođavaju se individualno svakom pacijentu s obzirom na oblik lica, po principu idealnih proporcija. Da bi se postigao idealan osmijeh, zubi po veličini i obliku moraju biti u proporcionalnom odnosu prema drugim zubima. Bridovi gornjih prednjih zuba moraju pratiti liniju donje usnice u osmijehu, središnji sjekutići („jedinice“) uvijek su dominantni zubi i nešto su duži od „dvojki“. Prilikom govora poželjno je da su gornji prednji zubi vidljivi 1-3 milimetra. Vidljivi gornji prednji zubi licu daju mladenački izgled. U starijoj životnoj dobi zubi se vide manje zbog atrofije usnice.
Žene obično imaju umjereniji, zaobljeniji oblik zuba, dok muškarci imaju izraženiji agresivni izgled, naglašene očnjake i uglastije zube.

BOJA ZUBA
može se promijeniti izbjeljivanjem zuba, izradom kompozitnih faseta, keramičkih ljuskica ili izradom punih krunica.
Izbjeljivanjem se može dobiti nekoliko svjetlijih nijansi boja zuba, što uvijek zahtijeva izmjenu postojećih ispuna koji više ne zadovoljavaju bojom jer se njihova boja ne mijenja izbjeljivanjem.

POLOŽAJ ZUBA
moguće je promijeniti ortodontskom terapijom ili, također, izradom protetskih nadomjestaka.
Linija između dvaju središnjih sjekutića mora se poklapati sa središnjom linijom lica i vrškom papile te biti okomita na bridove sjekutića.
Odstupanja od središnje linije smatraju se neestetskima i moraju se korigirati. Zubi pružaju oslonac usnici i obrazima tako da njihov pravilni položaj naglašava mladenački izgled lica.

NEDOSTATAK ZUBA
, osim estetskoga, ozbiljan je funkcijski problem. Zubi se nadoknađuju protetskom terapijom – mostovima ili krunicama nošenim implantatima.
Implantati su osobito pogodno rješenje u slučajevima nedostatka jednog ili više zuba kada se vlastite zube želi poštedjeti od brušenja za izradu mosta.
Napredak stomatološke struke koji prati razvoj stomatoloških materijala omogućuje izradu visokoestetskih nadomjestaka koji svojom bojom i prozirnošću vjerno imitiraju prirodni zub, a svojom čvrstoćom omogućuju dugotrajnost i funkcijsku stabilnost.
Za visok estetski rezultat preporučuje se izrada protetskih radova od bezmetalne keramike. To su krunice koje u svojoj osnovi nemaju metalni već keramički, bijeli kostur. Zato su cirkon keramičke, E. Max Press krunice i ljuskice “broj jedan” u kreiranju savršenog osmijeha.

GINGIVA (ZUBNO MESO
) je važan čimbenik u postizanju zadovoljavajućeg konačnog rezultata u kreiranju savršenog osmijeha. Ona mora biti zdrava, svjetloružičasta, čvrsta i simetrična.
Upaljena gingiva (gingivitis), natečena, crvena, asimetrična gingiva i recesije (povučeno zubno meso) narušavaju izgled, osobito u prednjoj regiji. Stoga je iznimno važno sanirati sva stanja PROFESIONALNIM ČEŠĆENJEM ZUBA ili malim korekcijskim kirurškim zahvatima u području gingive.
Uklanjanjem viška gingive, osobito kod „gummy smile-a“, dobiva se idealni rezultat: gingiva koja je u širokom osmijehu oko gornjih prednjih zuba vidljiva 2-3 milimetra.

USNICE
su okvir savršenog osmijeha i moguće ih je malim zahvatom preoblikovati, popuniti nepravilnosti i zagladiti sitne bore na prijelazu usnica i okolne kože.
Upotrebom preparata na bazi hijaluronske kiseline (FILLERI) biološkim i biorazgradivim materijalom postiže se mladolik izgled usnica.
Povećanje obujma usnice ili samo njihove komisure se radi prema potrebi na kraju samoga zahvata oblikovanja zuba. I to možete dobiti u našem Centru.

 

Prije

PRIJE

Poslije

POSLIJE

Prije | Poslije

PRIJE | POSLIJE

PROTOKOL

1. Pacijent se naručuje na besplatne kratke smile – design konzultacije.
2. Prve kratke konzultacije na kojima se gleda što se može promijeniti na Vašem osmjehu, fotografiranje pacijenta. Ovaj pregled radi isključivo dr. Ružević.
3. Ukoliko je pacijent zadovoljan idemo korak dalje. Potrebno je uraditi RTG status radi sagledavanja cjelokupne situacije kako zuba tako i parodonta.
Dalje se radi detaljan pregled i analiza (upoznavanje s pacijentom i razgovor gdje se vidi koje su njegove želje, potrebe i očekivanja), fotografiranje i analiza oblika i crta lica, digitalno dizajniranje Vašeg novog osmijeha, analiza radioloških snimaka, uzimanje otisaka, registracija zagriza, izrada situacijskih modela, navoštavanje sa planiranjem Vašeg novog osmjeha u vosku ( kako biste vizualno saznali koje su mogućnosti terapije).
4. Izrada ponude za predviđeni plan terapije u roku 24 sata.
5. Prema potrebi i želji pacijenta izrađujemo kontrolni probni osmjeh. Ako su pacijentu naša ponuda i novi osmjeh zadovoljavajući, prelazimo na sljedeći korak.
6. Vremensko planiranje izrade Vašeg novog osmjeha.
7. Stvaranje novog trajnog osmjeha najčešće traje 7 – 10 dana.
8. Ako je potrebno u rad i planiranje uključiti ortodonta ( ponekad je to nužno ) i LASER zahvate ( produžavanje kliničke krune zuba )ili neke druge metode pred – pripreme zuba za dobivanje savršenog osmjeha, produžavamo ukupni rok kreiranja novog trajnog osmjeha na duži period.
9. Zubi se stanjuju minimalno (svega 0,3 -0,6 mm ), na nekim mjestima se uopće ne bruse, izrađuju se ljuskice, ili krunice ( CIRCON ILI EMPRES ) koje se potom lijepe ( cementiraju ) na zube.
10. Fotografiranje sa konačnim SMILE MAKEOVER-om, davanje uputa pacijentu i izrada udlage po potrebi.

Protokol se detaljno dogovara sa pacijentom i ovisi isključivo o svakom pacijentu ponaosob, njegovim željama kao i mogućnostima.