Laboratorij

Laboratorij

 

Timski rad kod izrade kvalitetnih zubotehničkih radova podrazumijeva vrlo usku suradnju između doktora dentalne medicine i zubnog tehničara. Čak štoviše preduvjet za dobivanje najkvalitetnijih radova je uska suradnja jednog i drugog, po mogućnosti u istim prostorima kako bi svi zahvati bili izvedeni s najvećom preciznošću i u što kraće vrijeme.

Naš dentalni laboratorij je opremljen suvremenom dijagnostikom i suvremenim CAD/CAM sustavima tipa Cerec i KaVo Everest.

Naši dentalni tehničari su vrhunski obučeni da u timskom radu sa doktorima dentalne medicine doprinesu kako u estetskom tako i u funkcionalnom dijelu kroz postizanje optimalnih rezultata skraćujući maksimalno uobičajene procedure.

CAD/CAM tehnologija

Ona predstavlja kompjutersku simulaciju samog dizajna i izrade završnih protetskih radova  (inlay-a, onlay-a, solo krunica i mostova). Kada su došli u ordinacije dentalne medicine krajem osamdesetih godina 20. Stoljeća CAD/CAM sustavi su ubrzo postali jako korištena tehnologija. Prije svega zbog brzine izrade protetskih nadomjestaka. Nema potrebe za uzimanjem klasičnog otiska otisnim materijalima već se cijeli postupak otiska radi posebnom kamerom te tako doktor cijeli postupak ima sam pod kontrolom i bez dentalnog laboratorija. Sve to uvelike skraćuje vrijeme,a ujedno i smanjuje broj faza izrade protetskog rada što u konačnici rezultira manjim brojem pogrešaka. Zahvaljujući ovoj tehnologiji u mogućnosti smo raditi brže, efikasnije i kvalitetnije. Za najviše dva sata možemo napraviti i cementirati u usta pacijenta bezmetalnu krunicu ili inlay – onlay, dok nam za složeniju izradu manjeg mosta treba najviše jedan dan. Aparatura je do te mjere sofisticirana da omogućava i uočavanje pogrešaka tijekom brušenja i njihovog uklanjanja, postizanja idealnog oblika nadomjeska, savršenog rubnog dosjeda i usklađene okluzalne morfologije.

Restauracija se glođe u posebnim glodalicama koje su sastavni dio svakog CAD/CAM uređaja. Proces obično traje vrlo kratko i restauracija može biti gotova za 10 minuta do sat vremena ovisno o uređaju i vrsti rada.

MATERIJALI ZA STROJNO GLODANJE

U dentalnoj protetici postupkom strojnog glodanja najčešće se koriste potpune keramike velike čvrstoće. Postoje več gotovi tvornički izrađeni keramički blokovi koji se umeću u glodalice i na taj način izrađuju zadani radovi. Potpuna keramika, kako joj i samo ime kaže ne zahtijeva metalnu konstrukciju kao potporu. Dovoljno je čvrsta da može podnijeti tlačno opterećenje bez dodatnog ojačanja nekim drugim materijalom. Ovaj materijal je gotovo kemijski inertan s izuzetno dobrom biokompatibilnošću. Ujedno je rezistentan na abraziju, ima stabilnu boju i što je danas jako važno ima izuzetno dobra estetska svojstva. Osim što se s njim može postići savršena boja krunice, prijelaz između uporišnog zuba i keramičke krunice postaje nevidljiv što omogućava smještaj ruba krunice u vidljivom dijelu zuba. U današnje vrijeme je estetika postala izuzetno važan aspekt svakog zahvata u dentalnoj medicini. Doktori dentalne medicine i dentalni tehničari su obučeni za izradu keramičkih restauracija koje ni u kojem aspektu nisu inferiorne naspram pacijentovih susjednih zuba i zubima antagonistima.

01_laboratorij

Najkvalitetniji materijali i najbolje metode izrade

CEREC: Jedan je od najstarijih CAD/CAM sustava koji se pojavio na tržištu početkom osamdesetih godina. CEREC skraćenica dolazi od punog naziva aparata„Chairside Economical Restoration of Esthetic Ceramics“. Proizvođač je tvrtka Sirona i do sada se pojavio u više serija. Zadnji Cerec Omnicam sustav sa softwerom 4,3  predstavlja vrh u samoj proizvodnji i tehnološkoj kvaliteti. CEREC sustav ima mogućnost da zub prilagodi u svim dimenzijama i postigne savršene okluzalne kontakte sa svojim antagonistom. Zato ga s pravom nazivaju CEREC 3D sustav. Sama izrada je toliko savršena da mogućnost greške praktično ne postoji.

KaVo EVEREST SUSTAV: Ovaj sustav je sličan CEREC-u i koristi također optički otisak intraoralnom kamerom. Potrebno je uzeti standardni otisak standardni otisnim materijalom te sustav skenira sam model. Skeniranje je jako detaljno i sustav bilježi 20 000 mjernih točaka prema kojima izrađuje nadomjestak. Pomoću Everest sustava mogu se također napraviti krunice, mostovi, inlayi, onlayi i estetske ljuskice – veeniri s vrlo viskom preciznošću. Ovisno o potrebi nadomjesci se mogu napraviti od raznih ojačanih vrsta keramičkih materijala.

02_Laboratorij

Kod radova na implantatima potrebno je isti dan nakon kirurškog zahvata uraditi privremeni nadomjestak ili privremeni most na implantatima. To je moguće samo u okviru takvog timskog rada u istom prostoru gdje je i ordinacija.