Bazna stomatologija

Bazna stomatologija je grana stomatologije u kojoj se bavimo preventivom oralnih bolesti i liječenjem najčešće oralne bolesti – karijesa.

Kod preventive oralnih bolesti najvažnija je edukacija pacijenata o pravilnoj oralnoj higijeni. Ovisno o specifičnim potrebama svakog pacijenta, provodimo individualiziranu edukaciju i demonstraciju čišćenja zubi i protetskih nadomjestaka i planiramo kontrolne preglede.

Redovito čišćenje zubnog kamenca s pjeskarenjem i poliranjem još je jedna važna mjera preventive oralnih bolesti i očuvanja zdrave gingive i parodonta.

Karijes je infektivna bolest zuba uzrokovana bakterijama iz usne šupljine zbog koje dolazi do razaranja zubnog tkiva i posljedično gubitka zubne strukture. Zahvaćeni zub mehanički čistimo do zdravog zubnog tkiva, tretiramo Ozonom koji na prirodan način djeluje dezinficirajuće i pomaže zacjeljivanju te nadomještamo izgubljeno zubno tkivo estetskim kompozitnim ili keramičkim ispunima (inlay / onlay).

Vršimo i sigurno uklanjanje starih amalgamskih ispuna. Amalgamski ispuni sadrže živu koja je štetna za organizam i prilikom uklanjanja takvih ispuna potreban je poseban oprez. Da bi spriječili da pacijent udiše ili guta amalgamsku prašinu, koristimo gumeni štitnik i jaki usisavač pa pacijentova usna šupljina i dišni sustav ostaju potpuno zaštićeni od čestica žive.