Dječja stomatologija

Posjeti stomatologu djece od najranije dobi od iznimne su važnosti za preventivu bolesti zuba, ali i za usađivanje dobrih navika oralne higijene i stvaranje pozitivnog stava prema posjetima stomatologu; navika koje će osobu pratiti kroz cijeli život. Preporučujemo prvi posjet djeteta stomatološkoj ordinaciji sa dvije godine starosti da se dijete, dok još nema zubobolje i neugodnih iskustava sa zubima, kroz igru upozna sa okruženjem, zvukovima i mirisima stomatološke ordinacije. Posvećujemo posebnu pažnju postepenoj prilagodbi djece na način da im, u skladu s njihovom dobi i individualnim afinitetima, pokušamo tretman učiniti zabavnim, a atmosferu smirenom i vedrom, i malo pomalo pridobijemo dijete na potreban zahvat.

Jako je važno sanirati karijese mliječnih zubi i izgubljeno zubno tkivo nadomjestiti ispunom i takve zube sačuvati u ustima do prirodne izmjene s trajnim zubima jer na taj način sprečavamo ortodontske anomalije koje su često uzrokovane preranim gubitkom mliječnih zubi. Kad izrastu trajne šestice (I. molari), kod postojanja dubokih fisura (udubina u zubu) potrebno je napraviti preventivni pečatni ispun koji će spriječiti pojavu karijesa na takvim predilekcijskim mjestima.

Naše male pacijente zovemo na kontrolne preglede svakih šest mjeseci, a u pojedinim slučajevima i češće, da bi mogli pravovremeno reagirati na i najmanji karijes i otkloniti ga prije nego što se pojavi bol ili veća destrukcija zuba, a takvi česti pregledi nam omogućavaju kontrolirati oralnu higijenu i ukazati na eventualne propuste te ih raznim nagradama, diplomama i pohvalnicama motivirati na što kvalitetniji odnos prema zubima.