Implantologija

 

1. OPĆENITO O IMPLANTOLOGIJI

implatant_ruzevicTo je kirurška grana dentalne medicine koja je najviše doprinijela razvoju struke na zadovoljstvo pacijenata. To je svojevrsna kombinacija oralne kirurgije, parodontologije i zubne protetike. Znanost poznaje razvoj implantologije već više od pola stoljeća, kada su se prvi zubni implantati počeli i ugrađivati u čeljust čovjeka. Danas je to svakako najnaprednija grana dentalne medicine s najvećim i najbržim razvojem. Implantologija pruža rješenja za sve oblike bezubosti. Implantate koristimo u slučajevima nedostatka jednog ili više zuba, kod potpune bezubosti ili kod osoba nezadovoljnih klasičnom zubnom protezom. Ako tražite povećanje kvalitete života, prirodnu funkciju žvakanja i zagriz te visoku estetiku s toliko potrebnim osmjehom, zubni  implantati predstavljaju jedinu dostojnu zamjenu.

 

Što je zubni implantat?

Zubni implantat je nadomjestak od titana (biokompatibilan materijal) koji se kraćim ili dužim (u svakom slučaju bezbolnim) kirurškim zahvatom ugrađuje u čeljust kao zamjena za korijen izgubljenog zuba. Ugradnja implantata rutinski je zahvat koji  je potpuno bezbolan jer se izvodi  u lokalnoj anesteziji. Ovisno o broju implantata i dužini zahvata postoje i druge vrste anestezije (vidi Sedacija). Nakon srastanja s kosti (oseointegracija), implantat predstavlja zamjenski korijen zuba koji se može opteretiti raznim protetskim radovima, čak i više od prirodnog zuba. Na implantat se postavlja titanska ili cirkonska nadogradnja koja osigurava stabilnu vezu između implantata i protetskog nadomjestka, a na to zubna krunica, most ili proteza.

 

Tko sve može raditi zubne implantate?

periimplantitis_ruzevicImplantologija se preporuča svima od dvadesete godine (kad je rast i razvoj čeljusti i kosti lica završio) do visoke starosti. Idealan pacijent je pacijent dobrog općeg i oralnog zdravlja. Osobe s kroničnim bolestima, osobe s visokim krvnim tlakom, dijabetesom i slično postaju kandidati jedino ukoliko je bolest kontrolirana. Komplikacije su rijetke ako su pripreme pažljivo odrađene. Infekcije su moguće u slučaju loše oralne higijene, odmah nakon zahvata ili kasnije u prvih mjesec dana. Moguće je da tijelo odbaci implantate, što je vrlo rijetka pojava. Pušači su rizična skupina i kod njih je uspjeh smanjen za 10–20% posto, kao rezultat toksičnog djelovanja nikotina i visoke temperature u ustima u fazi zacjeljivanja, kao i taloženja katrana i nedovoljne oralne higijene. Veliki problem, naročito u ranoj fazi cijeljenja predstavlja Periimplantitis, pojava slična parodontozi koja se može javiti i kod implantata te u tom slučaju govorimo o upali mekih pa onda i tvrdih tkiva oko implantata. Rješenje za Periimplantitis osim perfektne oralne higijene pacijenta i redovitih godišnjih kontrola je i Laser sustav Helbo koji učinkovito rješava problem bakterija i u najtežim uvjetima.

 

2. FAZE IMPLANTOLOŠKOG RADA

(a) RTG Dijagnostika, analiza i planiranje cijele situacije

Prvo se radi detaljna dijagnostika (ortopan, CT 3D) kao detaljan pregled usne šupljine i stanje očuvanosti kosti čeljusti. Isključivo uz pomoć CBCT 3D uređaja može se precizno planirati implantološki zahvat radi njegove trodimenzionalnosti, slojevitosti (presjek kosti do 0,5 mm) i jednostavne obrade slike. Nakon detaljne analize planiranog rada pacijentu se predlaže odgovarajuća implantološka terapija.

dijagnostika_ruzevic

 

(b) Kirurška ugradnja implantata u jednoj posjeti

Sam zahvat ugradnje implantata u kost čeljusti se obavlja u jednoj posjeti u anesteziji, brzo i bezbolno.

kirurska_ugradnja

 

(c) Oseointegracija – srastanje implantata s kosti

srastanjePotrebno je minimalno dva do tri mjeseca za definitivno srastanje implantata sa okolnom kosti, a nekada i više. Pacijent u svakom slučaju ima privremeni protetski rad kojim se služi do izrade trajnog nakon perioda oseointegracije. U slučaju potrebe nekada se pribjegava dodatnom zahvatu “podebljavanja volumena kosti i tkiva oko implantata” kako radi sigurnosti i kvalitete samoga implantata tako i radi estetike, naročito u frontalnoj regiji.

Jedina ispravna metoda koja dokazuje potpuno urašćivanje kosti oko samoga implantata i završetak procesa oseointegracije je metoda mjerenja putem OSSTELL ISQ. OSSTELL ISQ  je dijagnostički uređaj kojim se jedino točno i precizno može izmjeriti  stupanj oseointegracije implantata. Omogućuje doktoru dentalne medicine donošenje odluke kada je optimalno vrijeme za opterećenje implantata. Mjerenje stabilnosti implantata Osstellom potpuno je neinvazivna metoda te ju je moguće provesti u samo nekoliko sekundi. Za implantat se pričvrsti SmartPeg nastavak (VIDI SLIKU) koji Osstell ISQ aktivira šaljući magnetske pulseve. To uzrokuje rezoniranje SmartPega određenom frekvencijom ovisnom o stupnju oseointegracije implantata. Osstell mjeri rezonanciju i prikazuje numeričke vrijednosti na ekranu. Što su vrijednosti više, stabilnost implantata je veća. Točno mjerenje stabilnosti implantata vrlo je vrijedna dijagnostička metoda koja omogućuje uspješnu terapiju. Izmjerene niske vrijednosti ukazuju kako je implantat nedovoljno oseointegriran te je potrebno odgoditi njegovo opterećenje.

 

osstell_isq

(d) Lasersko otvaranje implantata i završna faza – uzimanje otiska i izrada definitivnog protetskog nadomjestka na implantatima

Uz pomoć Lasera možemo odmah raditi otisak što je za pacijenta mnogo ugodnije, bezbolnije i štedi kako pacijentovo tako i naše vrijeme. O protetskoj rehabilitaciji i samim vrstama radova u poglavlju “Vrste radova na implantatima”.

 

(e) Redovita kontrola

higijenaKontrola počinje prije samog implantološkog zahvata u dogovoru sa osobljem ordinacije. Nakon ugradnje implantata održavanje oralne higijene je iznimno važno. Ono se sprovodi  uz upotrebu posebnih tekućih pripravaka i gelova koje ćemo savjetovati pacijentu kao i uz pomoć specijalnih mekanih četkica za postoperativno razdoblje. Svaki pacijent dobije pravila ponašanja prije i poslije samoga zahvata sa točnim naputcima o ponašanju i održavanju oralne higijene. Nakon predaje pacijentu privremenog i trajnog rada stručno osoblje ordinacije vrši temeljitu obuku pacijenta, prvo na fantomu, a potom i u ustima pacijenta sa fokusom na sam rad. Na početku svaki mjesec, a kasnije jednom ili dva puta godišnje treba uraditi kontrolni i RTG snimak. Stomatolog – kirurg kontrolira stanje implantata i okolne kosti, stanje mekih tkiva, oralna higijena, plak i stanje same suprastrukture. Pacijentu se sve to upisuje u  dobivenu  Implant Passport knjižicu u koju se inače upisuju svi podaci od samog početka o kirurškom zahvatu, vrsti implantata, nadogradnji, privremenom i trajnom protetskom radu na implantatima,datumi kontrola, eventualne promjene, itd. Na samom pacijentu je najveća odgovornost za dugovječni uspjeh implantoprotetske terapije. Pažljiva i precizna oralna higijena ima prioritet jer nataloženi plak stvara kamenac, kamenac dovodi do upale i povlačenja zubnog mesa i kosti u kojoj implantat stoji. Sve ovo vodi ka izlaganju implantata te u nekim slučajevima i do gubitka implantata.

 

3. PROTETSKI RADOVI NA IMPLATATIMA

Uz pomoć implantata pacijent može dobiti fiksni rad na implantatima ili mobilnu protezu učvršćenu na implantatima. Ovisno o broju zubi koji nedostaju.

NEDOSTATAK JEDNOG ZUBA:  Ukoliko nedostaje jedan zub, ugradnja implantata je najbolje rješenje jer u tom slučaju čuvamo dva susjedna zdrava zuba koji bi se morali brusiti ukoliko se ugrađuje klasičan most. Također, implantat predstavlja kvalitetnije i dugoročnije rješenje u odnosu na klasični most.

ned-jed-zuba

 

NEDOSTATAK VIŠE ZUBI NA JEDNOJ STRANI: Kad nedostaje više zubi, rade se mostovi na implantatima gdje implantati služe kao nosači mosta. Oni su najprirodniji nadomjesci za vaše prirodne zube. Na ovaj način se izbjegavaju mobilna protetska rješenja i čuvaju se prirodni zubi. Istovremeno pacijent dobiva komforniji i prirodniji protetski nadomjestak koji funkcionira poput prirodnih zubi, što pridonosi većem samopouzdanju i osobnom zadovoljstvu.

ned-vise-zuba

NEDOSTATAK SVIH ZUBI: Mnogi pacijenti u slučajevima totalne bezubosti donje čeljusti ne mogu nositi klasičnu mobilnu protezu.

Njima se preporučuje Pokrovna proteza sa dva ugrađena implantata u prednjoj regiji na koje se postavljaju specijalne veze (Locator ili Ball Abutmenti) čiji je glavni cilj stabiliziranje proteze i postizanje njene potpune funkcionalnosti.

pokrovna_proteza

 

Pacijentima koji nemaju dovoljno kvalitetne kosti i ne ispunjavaju uvjet za postavom više implantata u bočnoj regiji preporučuje se Hibridna proteza sa suprakonstrukcijom na četiri implantata. Ovakve su proteze čvrste, stabilne i bitno smanjene u odnosu na klasičnu mobilnu protezu, no i dalje se mogu vaditi radi čišćenja.

hibridna_proteza

 

Fiksni most na implantatima

Ponekad je za fiksne rekonstrukcije moguće smanjiti broj implantata, a ponekad je potrebno posegnuti za dodatnim regeneracijama kosti i povećanjem broja implantata.

fiks_most

CIRKULARNI MOST NA 6 IMPLANTATA / ALL ON 6: Najčešće se ova vrsta radova radi u gornjoj čeljusti radi mekše kosti maxille.

maxille

 

ALL ON 4: Relativno nova metoda koja podrazumijeva izradu fiksnog mosta od 10 – 12 zubi, fiksno učvršćen vijcima na četiri posebno postavljena implantata. To je naročito pogodna varijanta kod pacijenata koji u bočnim dijelovima čeljusti nemaju dovoljno kosti za klasičnu ugradnju implantata. Ovim načinom moguće je, bez postupaka dodatne koštane regeneracije (augmentacije) fiksno rehabilitirati situaciju potpune bezubosti. All-on-4 (Sve na četiri) dozvoljava izradu brzih fiksnih privremenih mostova isti dan, čime pacijent dobiva  nakon vremena 12 – 24 sata fiksne zube. To se zove imedijatno opterećenje implantata. Ovakvi zubi estetski i funkcionalno savršeno oponašaju prirodne. Nakon otprilike tri – četiri mjeseca izrađuje se konačni protetski rad koji se onda fiksira na postojeće implantate. Koncept imedijatnog opterećenja moguće je primijeniti za nadomjestak jednog, više ili svih zubi u čeljusti. Ipak, ova tehnika nije primjenjiva kod svakog pacijenta i u svakoj situaciji. O vašim zubima brine liječnički tim koji jamči kvalitetu.

all-on-4-fin

PREDNOSTI METODE “ALL-ON-FOUR”

  • Financijski znatno povoljno rješenje opd klasičnih metoda na 6 ili 8 implantata.
  • Kratko vrijeme oporavka
  • Isključuje kompliciranje zahvate augmentacije na kosti koji samo poskupljuju i produžuju cijeli zahvat.
  • Jednostavno održavanje oralne higijene

PREDNOSTI PRED MOBILNIM RADOVIMA

  • Nema vađenja i čišćenja proteza svaku večer.
  • Radi fiksnih i ukupno znatno manjih radova nema nadraživanja desni.
  • Sprječava se daljnje propadanje kosti.
  • Održavanje higijene kao kod prirodnih zuba.
  • Bitno bolji okus hrane.

 

4. REGENERACIJA KOSTI

Faktor uspješne integracije implantata je kvantitet kosti u koju se implantat ugrađuje. Ukoliko pacijent dugo godina nema zubi, ako nosi mobilne protetske nadomjesteke ili ima velike defekte nakon vađenja zubi, potrebna količina kosti za ugradnju implantata je često vrlo upitna.
U tom slučaju je nužno potrebno uraditi određeni operativni zahvat nadograđivanja kosti dodavanjem umjetne kosti ili koštanih blokova, različitim kirurškim zahvatima nekoliko mjeseci prije same ugradnje implantata ili neposredno za vrijeme ugradnje, ovisno o situaciji.

PREZERVACIJA ALVEOLE

postupak regeneracije kosti kod kojeg se u alveolu izvađenog zuba stavlja zamjenski koštani materijal. Ovim načinom stvaramo bolje i sigurnije pretpostavke za naknadnu ugradnju implantata te smanjujemo i preveniramo biološki gubitak kosti nakon vađenja.

REGENERACIJA TANKOG KOŠTANOG GREBENA

Povećanje širine uskog koštanog grebena raznim tehnikama i materijalima ovisno o situaciji. Najčešće se koristi tehnika koštanih autolognih blokova, Split Crest sistem, SonicWeld Rx® i sl.

Vođena regeneracija kosti se provodi korištenjem membrana barijera, proteina za stimulaciju tkiva ili bioaktivnih faktora rasta. Ponekad je potrebna kost iz drugih dijelova tijela ili sintetička kost. Cilj vođene regeneracije kosti je stimulacija tijela na stvaranje nove kosti ili zadržavanje prostora u kojem će se stvoriti kost. Vođena regeneracija kosti pomaže tijelu da obnovi koštano tkivo izgubljeno parodontnom bolešću. Ovim postupkom drugi zubi u čeljusti imaju veću šansu da ostanu zdravi, a postupak će također smanjiti vjerojatnost razvoja ozbiljnijih zdravstvenih komplikacija koje su povezane sa parodontnom bolešću. Zubne proteze će biti udobnije, a ako razmišljate o implantatima obavezno uključite ovaj postupak.

1-2

vrlo efikasan način regeneracije kosti kod većeg gubitka u bočnoj, stražnjoj zoni gornje čeljusti. To je operativni zahvat podizanja dna maksilarnog sinusa, pri kojemu kroz mali prozorčić na kosti sinusa, u dno sinusa ugrađujemo zamjenski materijal koji se naknadno pretvara u kost, čime se omogućava postava jednog ili više implantata. DENTAL HUBE.

5. RAČUNALNO VOĐENA IMPLANTOLOGIJA

je bazirana na 3D implantološkim šablonama koje nam omogućavaju ugradnju implantata tamo gdje jednostavno nema mjesta da se dogode pogreške. Ovo je metoda gdje stomatolog, pacijent i zubni tehničar zajedno surađuju na planu izrade završnog rada. Kompjutorski se planira operativni zahvat ugradnje implantata korištenjem minimalno invazivne flapless kirurške tehnike. U sklopu navedenog programa moguće je planiranje kompletnog postupka ugradnje implantata uključujući njihov broj, dužinu, promjer i angulaciju, a i različitih nadogradnji na koje se izravno fiksira protetska konstrukcija.

3Protokol za izradu kirurške šablone ili vodilice:

1. Prvi korak je napraviti CBCT 3D snimku čeljusti po kojoj stomatolog radi plan terapije.
2. Software ima mogućnost konverzije DICOM-ove datoteke u 3D objekte čeljusne kosti i radiološke šablone. Vrlo precizno su određene granice mekih tkiva, susjednih zuba ako ih ima, svih vitalnih struktura, npr. alveolarnoga živca, mentalnih otvora, čeljusnoga sinusa itd.
3. Plan terapije šalje se internetom u tvornicu, gdje se proizvodi specijalna kirurška šablona pomoću koje tehničar u laboratoriju izrađuje privremenu ili čak definitivnu protetsku suprakonstrukciju, koristeći se širokim spektrom nadogradnji iz produkcije.
4. Konačno, s istom šablonom, i s već unaprijed gotovim protetskim radom, pacijentu se ugrađuju implantati minimalno invazivnom tehnikom i to vrlo precizno i sigurno.
U prosjeku, cijeli implantoprotetski zahvat traje manje od jednoga sata. Pacijent u tom razdoblju dobiva implantat(e) i protetsku suprakonstrukciju. Nakon zahvata nema potrebe za bolovanjem i pošteđen je većeg dijela neugodnosti koje inače slijede nakon konvencionalnog implantološkog zahvata.
Ukupan broj posjeta manji je nego kod uobičajenog tretmana. Dobro je za operatera to što mu je mnogo kraće zauzeta ordinacija, broj mogućih pogrešaka smanjen je na minimum, a postiže visoku preciznost kako kirurškog tako i protetskog dijela terapije.

ZA UGODNIJE LIJEČENJE BEZ STRAHA

Naš liječnički tim može vam olakšati opsežne dentalne intervencije, pa tako i kirurške zahvate upotrebom sedacije.

Sedacija ne znači opća anestezija! Radi se o kontroliranoj svjesnoj sedaciji koju nadzire specijalist anesteziolog, pri čemu je pacijent pri svijesti, komunicira sa okolinom, ali ne osjeća strah i nelagodu.

Stomatološki zahvati mogu trajati duže vremena čime se u jednoj posjeti mogu rješavati kompleksniji i opsežniji zahvati. Ovo je metoda izbora kod većih zahvata, kako za pacijente, tako i za liječnike. Rad liječnika je komforniji, a pacijent uživa potpunu sigurnost, bez straha, uz potpuni nadzor.