Parodontologija

Bolesti parodonta su jedan od glavnih uzroka gubitka zuba i jako ih je važno na vrijeme dijagnosticirati i započeti s odgovarajućom terapijom. Prvi znak je krvarenje desni i upalno stanje oko pojedinih zuba ili skupno (generalizirano?). Širenjem takve upale od gingive do parodontnog ligamenta i kosti koja okružuje korijen zuba dolazi do rasklimavanja zuba.

Faktori koji utječu na sam tijek parodontne bolesti mogu biti: genetska predispozicija, oslabljen ili poremećen imunitet, sistemske bolesti, sastav sline, protetski nadomjesci, oralna higijena i posebno, možda i najvažnije od svega, pušenje. Pušenje izrazito utječe na cijeli niz mehanizama odgovornih za uništenje parodontnih tkiva kao što su: slabljenje imunosnih svojstava sline, oštećenje stanica parodonta, usporavanje cijeljenja oštećenih tkiva.

Inicijalna terapija upalnih parodontnih bolesti

Cilj svake terapije parodontnih bolesti predstavlja uklanjanje bakterija kao glavnih uzročnika same upale. Zubni plak i kamenac koji priliježu uz stjenke krune i korijena zuba su glavna staništa bakterija koje uzrokuju upalu potpornog tkiva – parodonta.

Terapija pojedine parodontne bolesti ovisi o njenom obliku i uznapredovalosti, a načelno možemo razlikovati terapije za: gingivitis i parodontitis

Liječenje gingivitisa svodi se na uklanjanje zubnog plaka i kamenca iznad razine gingive. Ovo se postiže kombinacijom profesionalnog čišćenja u ordinaciji koju provodi doktor dentalne medicine uz pomoć posebnih uređaja za uklanjanje zubnih naslaga te dosljednom svakodnevnom oralnom higijenom koju provodi sam pacijent kod kuće, a na bazi detaljnih uputa koje je dobio u ordinaciji. Za profesionalno čišćenje koriste se različiti ručni i strojni instrumenti kojima se razbija tvrda struktura zubnog kamenca i omogućava njegovo temeljito uklanjanje. Najčešće se koriste zvučni i ultrazvučni instrumenti koji svojim vibracijama otkidaju komadiće kamenca, a zatim se pjeskarenjem otklanjaju finije čestice kamenca, plaka i različitih nečistoća i pigmenata. Nakon čišćenja kamenca, sve se zubne plohe očiste i poliraju četkicom uz dodatak blago abrazivne paste. Time se zubne površine zaglađuju, što usporava ponovno nakupljanje plaka i kamenca.

Kod parodontitisa je uvijek prisutan i gingivitis pa je prva faza liječenja identična i njome se pokušava smiriti sama upala. Nakon smirivanja upale čisti se plak i kamenac u dubljim razinama – džepovima, na površini zubnog korijena. To struganje i poliranje korijena se provodi zatvorenom i otvorenom metodom. Obje se metode rade u lokalnoj anesteziji, koriste se slični instrumenti i obično se provodi u nekoliko koraka, kvadrant po kvadrant. Jednom izliječen parodontitis ne znači da se bolest ne može pojaviti na istom ili drugom mjestu. Dugoročno zdravlje parodonta značajno ovisi o načinu održavanja kućne i profesionalne dentalne higijene.

Inicijalnom terapijom – čišćenjem zubnog kamenca i poliranjem površina zuba iznad i ispod razine zubnog mesa sprječava se progresija bolesti, količina bakterija ispod razine zubnog mesa i usporava se njezin tijek.

Kirurška terapija

Ako inicijalna terapija ne da rezultate, onda pristupamo kirurškoj terapiji u dogovoru sa stručnim timom ordinacije. Postoji više metoda ovisno o stupnju i dubini promjena. Osim klasičnih metoda kojima se kirurški odstranjuje „mrtvi“ parodontni džep, koriste se i složenije metode uz upotrebu posebnih materijala, umjetne i prirodne kosti, koji provociraju cijeljenje i regeneraciju mekog i tvrdog tkiva. Povlačenje desni obično ne znači da se radi o parodontnoj bolesti. Ako imamo zdravu gingivu koja ne krvari, ružičaste je boje, ali je malo ili više povučena – radi se o recesiji. Recesija gingive nije bolest, već poremećaj oblika i tijeka gingive. Važnu ulogu u razvoju recesija ima i pregruba, traumatska oralna higijena – učestalo i grubo „ribanje“ zubi tvrdom četkicom. Za gingivnu recesiju je karakteristično da je gingiva, iako povučena, potpuno zdrava. U slučaju da ove smetnje postoje, može se malim kirurškim zahvatom gingiva pomaknuti prema kruni zuba i time prekriti recesiju.