Sedacija

Što me čeka…

Uputa za pacijente

Kako se provodi postupak svjesne sedacije?

Sedacija je stanje smanjene svijesti koje se postiže davanjem određenih lijekova koji djeluju na središnji živčani sustav. Postoje različiti stupnjevi sedacije:

Svjesna sedacija – definira se kao tehnika kojom se pomoću jednog ili više lijekova postiže stanje smanjene aktivnosti središnjeg živčanog sustava do postizanja osjećaja smirenosti u pacijenta što omogućuje provođenje određenih zahvata, a da pri tome kroz čitavo vrijeme ostane očuvan verbalni kontakt sa pacijentom. Lijekovi i tehnike kojima se provodi svjesna sedacija ne dovode do gubitka svijesti.

Najmoderniji aparat za anesteziju na tržištu iz porodice AESPIRE sa kojim radimo svjesnu i duboku sedaciju. Ima iznimno široko polje rada i veliki radni monitor na kojem anesteziolog prati sve potrebne parametre za zdravstveno stanje pacijenta. Pacijentu daje potpuni mir i ugodnost za svaki postupak pa i najteži, a kirurgu maksimalno olakšava postupke rada pa i onih koji najduže traju.

sed_new

 

Duboka sedacija – tehnika kojom se pomoću jednog ili više lijekova postiže stanje smanjene aktivnosti središnjeg živčanog sustava do te mjere da ono rezultira gubitkom svijesti pacijenta. Nema verbalnog kontakta sa pacijentom i može biti oslabljena mogućnost samostalnog održavanja dišnog puta. Od opće anestezije razlikuje se po opsežnosti zahvata koje je moguće u tom stanju izvesti. Provođenje duboke sedacije u svakom slučaju zahtijeva nazočnost anesteziologa.


Čemu služi sedacija?

Iskustvo je pokazalo da provođenje čitavog niza zahvata koji sami po sebi ne moraju biti povezani sa značajnijim stupnjem boli ipak predstavlja nelagodu za pacijenta. Čimbenici koji doprinose tomu mogu biti neudoban položaj pacijenta na stomatološkom stolcu, neugodni  zvukovi, nelagoda vezana uz izvođenje lokalne anestezije… Stoga sedacija ima važnu ulogu u omogućavanju da stomatološki zahvat  bude za Vas što ugodnije iskustvo.

Kako se provodi sam postupak svjesne sedacije?

Prilikom dolaska u stomatološku ordinaciju, dočekati će Vas članovi anesteziološkog tima koji će skrbiti za Vas tijekom zahvata i neposredno poslije. Zajedno s Vama pogledat će Vaš ispunjeni Upitnik o zdravstvenom stanju te Vam postavit nekoliko osnovnih pitanja. Bolesnici koji zadovoljavaju kriterije te  spadaju u skupinu zdravih ljudi ili bolesnika s dobro kontroliranom sistemskom bolešću, mogu iskoristiti prednosti sedacije. Ako imate kakvih pitanja vezanih uz sedaciju, razmotrit ćete ih s anesteziologom. Objasniti će Vam se pojedinosti vezane uz planirane postupke te njihove prednosti i eventualni rizike prije nego što potpišete suglasnost za izvođenje istih.

Postupak:

Nakon što Vam ruku namažemo lokalnim anestetikom, uvest će se mala plastična cjevčica u jednu od vaših perifernih vena, obično na stražnjoj strani šake ili u području podlaktice, putem koje ćete primati lijekove. Priključiti će Vam se uobičajeni monitoring – pulsni oksimetar (“kvačica” kojom se na vršku prsta mjeri zasićenost krvi kisikom)  i  struja kisika iznad nosa,  a po potrebi dodaje se i drugi monitoring ( EKG, tlakomjer…). Svjesna sedacija se postiže primjenom lijekova. Lijekovi se daju intravenski  i do deset (10) minuta prije stomatoloških postupaka te se njihova primjena nastavlja tijekom cijelog zahvata. Bolesnik izgleda budno i svjesno, otvara oči na poziv te odgovara na postavljena pitanja, no nije svjestan tijeka vremena niti osjeća strah. Pritom mu ne smetaju zvukovi, niti mu je neudobno. Po završetku zahvata provest ćete pod nadzorom stručnog osoblja  slijedećih 20-tak minuta u prostoriji za odmor. Po prestanku djelovanja lijekova,  odlazite kući s Vašom pratnjom. Mnogo je čimbenika o kojima ovisi razina sedacije –  vrsta stomatološkog zahvata, duljina trajanja samog stomatološkog zahvata… Sedacija je predviđena za veće i teže zahvate u usnoj šupljini koji traju duže od 20 minuta. Primjenjuje se kod radikalnijih, opsežnijih i bolnijih zahvata (implantologija, protetika …) Preporučuju se i kod manjih stomatoloških zahvata u pacijenata koji pokazuju izraziti strah.

Prije samog  postupka svjesne sedacije:

Pažljivo pročitajte upute bolesniku  te se točno pridržavajte navedenog kako bi se izbjegle moguće komplikacije i neugodnosti! Nije dozvoljeno ništa piti niti jesti 6 sati prije dogovorenog stomatološkog zahvata uz svjesnu sedaciju. Osim: dozvoljeno je uzimati samo čistu vodu do 2 sat prije početka zahvata.

Obratite nam se s povjerenjem za sve dodatne informacije!